vlag
vlag
logo
menu
Blog

Zo zet je logistieke data om in informatie

Auteur: Mark Zoeteweij
|
januari 2020

Hoeveel manuren heb je nodig voor de verwerking van 1.000 pallets? Een slimme planner kan een inschatting maken, maar vaak ook niet meer dan dat. Je hebt te maken met de lay-out van het warehouse, het type stellingen, de rijafstanden, het type transportmiddelen, enzovoorts. Toch is er meer mogelijk. Hoe? Digitale tweeling.

Steeds meer bedrijven maken vaker digitale versies (modellen/simulaties) van logistieke bedrijfsprocessen. Al deze modellen tezamen noemen we de “digitale tweeling”. In ieder model is alle logistieke data bruikbaar bijeen gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de ontvangsten en verkooporders, de huidige voorraad, enzovoorts. Vervolgens kun je in zo’n model gaan experimenteren door variabelen in te stellen.
Variabelen kunnen bijvoorbeeld het aantal heftrucks in het magazijn of de verschillende verkoopprognoses zijn. Door middel van de variabelen kun je verschillende scenario’s nabootsen en deze door het digitale proces laten uitvoeren om vervolgens de resultaten te analyseren. De logistiek manager kan zo bijvoorbeeld onderzoeken hoeveel extra orderpickers er nodig zullen zijn wanneer het aantal pallets dat gepickt moet worden 20%, 15%, 10% of 5% hoger blijkt dan verwacht.

Kansen benutten
De prijzen staan onder druk en daarom moet er efficiënt worden gewerkt. Om dit voor elkaar te krijgen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ingezette en benodigde capaciteit goed op elkaar zijn afgestemd. Een goede planning is hierbij noodzakelijk en hiervoor heb je betrouwbare informatie nodig. Het vergaren van informatie begint altijd met het vastleggen van data. Hier wordt dan ook veel in geïnvesteerd. Denk maar aan de geavanceerde ERP en WMS systemen en alle ontwikkeling rondom internet of things. Echter, deze investeringen gaan zich alleen maar terugverdienen wanneer je deze data ook goed weet toe te passen. Is de onderneming in staat om data om te zetten in informatie?

Hoe moet de logistiek manager de digitale tweeling gebruiken?
Logistieke modellen en simulaties werden vooral gebruikt om logistieke processen te verbeteren. Dus om stakeholders te overtuigen van nieuwe logistieke concepten of inrichtingen. Kenmerkend voor deze modellen is dat ze vooral projectmatig worden ingezet. Is het project afgerond, wordt het niet meer gebruikt. Tegenwoordig zie je dat logistieke bedrijven deze modellen op tactisch en operationeel niveau blijvend inzetten om de processen efficiënter en betrouwbaarder uit te voeren.
Logistieke processen worden bijvoorbeeld efficiënter doordat men de kwaliteit van planningen weet te verbeteren omdat ze vooraf met verschillende schema’s experimenteren. Zoals je altijd zult zien, geeft een goede planning rust op werkvloer en dat zorgt ervoor dat er minder fouten worden gemaakt.

Analyses op basis van het eigen logistieke proces
De logistiek manager kan met een digitale tweeling zijn logistieke processen verbeteren en het efficiënter en betrouwbaarder uitvoeren. Dit doordat alle informatiebronnen zijn samengevoegd en deze worden geanalyseerd op basis van het eigen logistieke proces. Het grootste voordeel is dat je kan experimenteren door het logistieke proces verschillende toekomstige scenario’s uit te laten voeren. Zo weet je vooraf hoe het proces zal reageren en kun je daarop anticiperen.

Deel deze blog op:

Meer blogs

Er zijn nog geen andere blog-items toegevoegd.